XIII Wojewódzki Konkurs "Wiem co jem" 2019 - zgłaszanie propozycji pytań - Kalendarz wydarzeń - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 (Technikum nr 14, Szkoła Policealna dla Dorosłych nr 14, Technikum nr 8, Branżowa Szkoła I stopnia nr 8)

Centrum Kształcenia Zawodowego
i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku, ul. Smoleńska 5/7


sekretariaty czynne
w godz. od 8.00 do 14.00

sekretariat w budynku nr 1 ul. Smoleńska 5/7 - tel. 58 309-05-06
sekretariat w budynku nr 2 ul. Smoleńska 6/8 - tel. 58 301-10-20
fax. 58 301-07-42
poczta elektroniczna: sekretariat@ckzu2.edu.gdansk.pl
E - Puap: /CkziuNr2_Gdansk/SkrytkaESP

Organizator: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku

Kategoria: Konkursy, olimpiady

Miejsce: Gdańsk, ul. Smoleńska 6/8 - bud. 2 CKZiU nr 2

Opis:

XIII Wojewódzki Konkurs „Wiem, co jem”

W dniu 27 lutego 2019 r.
odbędzie się kolejna edycja konkursu „Wiem, co jem”.
Celem konkursu jest popularyzacja wiedzy dotyczącej żywności i zasad prawidłowego
żywienia.
Konkurs adresowany jest dla uczniów III klasy gimnazjum i VIII klasy szkoły
podstawowej.
Termin imiennego zgłoszenia
trzech uczestników oraz ich opiekuna
upływa 25 stycznia 2019 roku.
Każda ze szkół biorących udział w konkursie może do 21 grudnia 2018 roku przesłać
propozycje zadań testowych. Zgłoszone propozycje mogą być wykorzystane przy
opracowaniu testu konkursowego.
Organizator konkursu Renata Charun
Tel.(058) 309-05-06

Cele i tematyka konkursu „Wiem, co jem”

Celem konkursu jest przybliżenie podstawowych wiadomości dotyczących żywności
oraz zasad prawidłowego odżywiania. Zainteresowanie tą problematyką uczniów jest
głównym zadaniem tego przedsięwzięcia.
Konkurs będzie przeprowadzany jako konkurencja drużynowa, gdzie uczestnicy będą
mogli wykazać się wiedzą teoretyczną udzielając odpowiedzi na pytania a także
umiejętnościami praktycznymi podczas wykonywania zadań.
Zakres tematyczny konkursu obejmuje zarówno wiedzę z zakresu biologii i chemii
w gimnazjum jak również tę powszechnie dostępną.
Tematyka konkursu obejmuje następujące zagadnienia:
 Podstawowe wiadomości o składnikach występujących w żywności (np. białek,
tłuszczu, cukrów, witamin i składników mineralnych), a w szczególności: rola
w organizmie, występowanie w żywności, skutki niedoboru i nadmiaru.
 Substancje szkodliwe występujące w żywności (np. kwas szczawiowy, cholesterol,
kofeina)
 Rozpoznawanie i charakterystyka podstawowych produktów spożywczych np.
produkty mleczne, zbożowe, tłuszczowe, owocowo – warzywne, cukiernicze itp.
 Rozpoznawanie i charakterystyka popularnych dodatków do żywności np. przypraw,
ziół.
 Zasady racjonalnego odżywiania np. piramida zdrowia.
 Wpływ sposobu odżywiania na występowanie chorób cywilizacyjnych tj. miażdżyca,
otyłość, nadciśnienie, osteoporoza, anemia.
 Rozpoznawanie mniej znanych surowców np. owoce egzotyczne, grzyby, warzywa,
przyprawy.

Regulamin Konkursu „Wiem, co jem”

1. W konkursie biorą udział 3- osobowe reprezentacje szkół.
2. Konkurs odbywa się na zasadzie współzawodnictwa zespołowego szkół.
3. Konkurs składa się z części teoretycznej i praktycznej oraz quizu.
4. W części teoretycznej uczestnicy odpowiadają na pytania konkursowe.
5. Na pytania odpowiada dowolny przedstawiciel drużyny szkolnej. Przed udzieleniem
odpowiedzi zawodnicy mogą się konsultować. Czas przeznaczony na udzielenie
odpowiedzi wynosi 30 sekund.
6. Za poprawną odpowiedź na pytanie drużyna otrzymuje 4 punkty. Może też poprosić o
podpowiedź, wówczas uzyskuje 2 punkty.
7. Zadania konkursowe wykonuje zespołowo cała reprezentacja szkoły, ma na to
określony limit czasu.
8. Prawidłowość wykonania zadania ocenia komisja konkursowa i przyznaje
odpowiednią ilość punktów według określonych kryteriów.
9. W quizie uczestnicy odpowiadają na pytania za pomocą programu komputerowego z
użyciem smartfonów. W tej części konkursu liczą się nie tylko prawidłowe odpowiedzi
na pytania, ale również szybkość ich udzielania. Za każdą prawidłową odpowiedź
uczestnicy otrzymują 1 pkt. Dodatkowo premiowane będą zespoły, które udzieliły
odpowiedzi najszybciej.
10. Trzy drużyny, które uzyskały największą liczbę punktów przechodzą do II etapu, w
którym wykonują zadania praktyczne.
11. Zwycięzcą konkursu zostaje szkoła, która zdobędzie największą liczbę punktów z
obydwu etapów. O kolejności następnych miejsc decyduje ilość uzyskanych punktów.
12. W przypadku jednakowej ilości punktów uzyskanych przez zespoły przeprowadzona
zostanie dogrywka w postaci zadania dodatkowego.
13. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwa komisja konkursowa.
14. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu konkursu.

powrót do góry