Organizator: CKZiU nr 2 w Gdańsku
Kategoria: Konkursy, olimpiady
Miejsce: CKZiU nr 2 w Gdańsku
Opis:
Regulamin XVIII Konkursu o żywności i żywieniu
Rok szkolny 2018/2019
Cele konkursu:
- rozwijanie zainteresowań młodzieży tematyką żywieniową,
- nawiązanie współpracy między szkołami,
- integracja młodzieży uczącej się w szkołach o tym samym profilu,
- rozwijanie współpracy z pracodawcami i uczelniami wyższymi.
Organizator konkursu
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku
ul. Smoleńska 5/7, 80-058 Gdańsk (budynek nr 2 – ul. Smoleńska 6/8)
Terminarz konkursu na rok szkolny 2018/2019
Konkurs odbędzie się 19 marca 2019 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
Nr 2 w Gdańsku, ul. Smoleńska 5/7 – w budynku nr 2 przy ulicy Smoleńskiej 6/8.
W konkursie może wziąć udział maksymalnie trzech uczniów z danej szkoły, wyłonionych w wyniku
eliminacji wewnątrzszkolnych ( I etap).
Termin zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie upływa 21 grudnia 2018 roku.
Termin imiennego zgłoszenia trzech uczestników oraz ich opiekuna upływa 25 stycznia 2019 roku.
Każda ze szkół biorących udział w konkursie może do 21 grudnia 2018 roku przesłać propozycje zadań
testowych. Zgłoszone propozycje mogą być wykorzystane przy opracowaniu testu konkursowego.
Koszty organizacyjne wynoszą 15 zł od ucznia, kwotę należy wpłacić w terminie do 31 stycznia 2019 roku,
na konto nr 80 1240 1268 1111 0010 5292 3413 z dopiskiem „konkurs 19.03.2019”.
Przebieg konkursu:
Konkurs składa się z trzech etapów:
1. Etap I szkolny:
1.1 Etap I szkolny odbywa się w macierzystej szkole ucznia.
1.2 W etapie I – szkolnym, może brać udział każdy uczeń, który zgłosi nauczycielowi chęć przystąpienia do
konkursu.
1.3 Zadania etapu szkolnego przygotowywane są przez komisję szkolną.
1.4 Komisja szkolna w wyniku eliminacji wyłania maksymalnie trzech uczniów, którzy przechodzą do
dalszego etapu.
1.5 Przewodniczący komisji szkolnej przesyła listę uczniów zakwalifikowanych do II etapu drogą
elektroniczną na adres organizatora zgodnie z terminarzem konkursu.
2. Etap II – finałowy:
2.1 Etap II odbywa się w siedzibie organizatora konkursu - Centrum Kształcenia Zawodowego i
Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku, ul. Smoleńska 6/8,
2.2 Etap II składa się z trzech części :
2.3 Część pierwsza
- uczestnicy odpowiadają na 30 pytań testowych (test wyboru),
- po teście wyłonionych jest dziesięciu uczestników z największą liczbą punktów, którzy przechodzą do części
drugiej.
2.4. Część druga
– 10 uczestników odpowiada na pytania wg zasad teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Brak poprawnej
odpowiedzi na 3 pytania skutkuje zakończeniem zmagań konkursowych i zajęciem miejsca od 10 do 4.
2
- trzech najlepszych uczestników przechodzi do części trzeciej ścisłego finału, zachowując punkty wg zasady :
dwie błędne odpowiedzi- 1 punkt, 1 błędna odpowiedź- 2 punkty, wszystkie odpowiedzi prawidłowe – 3
punkty.
2.5 Część trzecia, w której uczestnicy ścisłego finału ( laureaci) wykonują cztery zadania o charakterze
teoretyczno- praktycznym . Za każde zadanie w zależności od charakteru i trudności zadania przyznawana jest
określona liczba punktów.
2.6 Ostateczna liczba punktów zdobyta przez uczestników ścisłego finału powstaje po zsumowaniu punktów
z części drugiej i trzeciej. W przypadku gdy laureaci otrzymają identyczną liczbę punktów, dolicza się punkty
z części pierwszej ( testu).
2.7 Laureaci w zależności od liczby zdobytych punktów zajmują miejsca I, II, III.
Skład komisji oceniającej:
Przewodniczący komisji - dyrektor lub przewodniczący Komisji Przedmiotów Spożywczych i Chemicznych
w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku
Zastępca przewodniczącego komisji - pracownik naukowo-dydaktyczny
z Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni
Członkowie komisji:
- dwóch nauczycieli przedmiotów zawodowych z innej szkoły.
Pytania konkursowe
Pytania konkursowe przygotowują nauczyciele przedmiotów zawodowych z Centrum Kształcenia
Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku we współpracy z pracownikami naukowo-dydaktycznymi
Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni.
Pytania konkursowe obejmują podstawowe zagadnienia z technologii i składników żywności, aparatury
przemysłu spożywczego oraz zasad żywienia.
Literatura:
- Bijok B, Bijok F. - „Surowce i technologia żywności” cz I i II
- Dłużewski M. (koordynator) - „Technologia żywności”. Podręcznik dla technikum: praca zbiorowa,
Część 1
- Dłużewski M., Dłużewska A. - „Technologia żywności”. Podręcznik dla technikum. Część 2
- Jarczyk A. - „Technologia żywności”. Podręcznik dla technikum, Część 3
- Dłużewski M. (koordynator) – „Technologia żywności”. Podręcznik dla technikum: praca zbiorowa,
Część 4
- Drewniak E., Drewniak T. – „Mikrobiologia żywności”
- Gawęcki J., Hrynowiecki L. (redakcja) – „Żywienie człowieka”. Podstawy nauki o żywieniu: praca
zbiorowa
Kontakt:
- zgłoszenia szkół oraz imienne zgłoszenia uczestników i opiekunów prosimy przesyłać
faxem: (58) 301-07-42 lub mailem na adres: iwaluszynska.ckziu2@op.pl
- potwierdzenie wpłaty na koszty organizacyjne prosimy przesyłać faxem: (58) 301-07-42
lub mailem na adres: iwaluszynska.ckziu2@op.pl
- wszelkie zapytania prosimy kierować mailowo pod adresem: iwaluszynska.ckziu2@op.pl
lub kontaktować się telefonicznie pod numerem (58)763 15 37


