Branżowa Szkoła I Stopnia nr 8
Cukiernik
3 lata
Zawody klasy/liczba uczniów |
Nr zawodu/kwalifikacje w zawodzie |
Szkoła/ przedmioty w zakresie rozszerzonym |
Przedmioty rekrutacyjne: język polski, matematyka oraz |
1 | 2 | 3 | 4 |
Cukiernik I a 29 uczniów |
751201 SPC.01. – Produkcja wyrobów cukierniczych |
Branżowa szkoła I stopnia nr 8 |
plastyka, informatyka lub technika |
cukiernik
Praca w zawodzie cukiernik polega na wytwarzaniu różnego rodzaju asortymentu ciast, ciastek, tortów, deserów, tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które są głównie tworzone ręcznie i wymagają zdolności manualnych i plastycznych; musi potrafić ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentacją związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami
i urządzeniami.
Zadania zawodowe
Wytwarzanie produktów ciastkarskich
Wytwarzanie półproduktów ciastkarskich
Wytwarzanie produktów cukierniczych
Wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych
Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich
Rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich i cukierniczych
Sporządzanie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych
zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych
Organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników
zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy,
ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Organizacja i zarządzanie cukiernią
Nadzorowanie i organizowanie pracy zespołu pracowników cukierni
Kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
Ocena jakości surowców, wytwarzanych półproduktów i produktów ciastkarskich i cukierniczych.
Kwalifikacje zawodowe
Dobór surowców w celu wytwarzania produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych
Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych,
czynności związanych z obliczaniem.
Dekorowanie i porcjowanie ciasta
Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży.
Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów,
czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.