Zadaniem uczniów oprócz zmagań testowych było ręczne ukształtowanie i wypiek tradycyjnych wyrobów piekarskich: chałek z 6 linek- żydowskiej i tureckiej, bułek: kajzerek, solanek i małgorzatek oraz uformowanie jak największej ilości rogali w określonym czasie. Uczestnicy turnieju musieli też wykonać eksponat dekoracyjny z ciasta drożdżowego oraz chleb okolicznościowy. Tematyka wyrobów dotyczyła jubileuszu turnieju – „30 lat minęło…”, który był obchodzony w tym roku.
Bohdan zdobył uznanie jury, gdyż wykonał chleb z rogalem przypominającym róg obfitości oraz
z kolorowymi dekoracjami w postaci pieczywa, kłosów i róż z okazji jubileuszu. Jego eksponat to prawie kilogramowy kwiat drożdżowy.
Karol – zdobywca 3 miejsca - umieścił na chlebie zegar z ciasta martwego symbolizujący upływający czas oraz uformował eksponat – palmę z kokosami – owocami sukcesu.
Mykyta zaprezentował chleb z księgą pamiątkową oraz eksponat w kształcie pucharu.
Do zmagań turniejowych przygotowywała uczniów Halina Leman – nauczyciel technologii piekarskiej i Magda Gliwka – instruktor praktycznej nauki zawodu.
Laureaci jubileuszowego turnieju piekarskiego przywieźli wiele nagród, z czego najcenniejsze to pamiątkowe puchary dla Siebie, szkoły i pracodawcy.
Uczniom serdecznie gratulujemy, zachęcamy do doskonalenia umiejętności zawodowych
i wykorzystania ich w przyszłej pracy.
„Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń”
Anna Eleanor Roosevelt