KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY
SPC.01 PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
CUKIERNIK 751201
NAUKA NA KURSIE JEST BEZPŁATNA
Cele kształcenia w zawodzie cukiernik w formie kursu kwalifikacyjnego:
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) sporządzania półproduktów cukierniczych;
3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
4) dekorowania wyrobów cukierniczych
PRZEDMIOTY W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM:
- Język obcy zawodowy
- Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
- Ogólna technologia żywności
- Podstawy techniki w produkcji spożywczej
- Technologia produkcji cukierniczej
- Wytwarzanie wyrobów cukierniczych
- Dekorowanie wyrobów cukierniczych
- Wyposażenie techniczne cukierni
- Zajęcia praktyczne
ORGANIZACJA I FORMA KURSU KWALIFIKACYJNEGO
liczba uczestników: 20
okres nauczania: 1,5 roku (3 semestry), zajęcia odbywają się systemem zaocznym dwa razy w miesiącu -piątek, sobota.
Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8-letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, średnią lub posiadają wykształcenie wyższe a chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
Po kursie uzyskujesz: zaświadczenie o ukończeniu kursu
DODATKOWE KWALIFIKACJE:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.