Branżowa Szkoła I Stopnia nr 8
PIEKARZ
3 lata
Piekarz swoją pracę wykonuje w zakładzie piekarskim. Do jego obowiązków należy dostarczanie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży.
Zawody klasy/liczba uczniów |
Nr zawodu/kwalifikacje w zawodzie |
Szkoła/ przedmioty w zakresie rozszerzonym |
Przedmioty rekrutacyjne: język polski, matematyka oraz |
1 | 2 | 3 | 4 |
Piekarz I b 29 uczniów |
751204 SPC.03. – Produkcja wyrobów piekarskich. |
Branżowa szkoła I stopnia nr 8 |
plastyka, informatyka lub technika |
Kwalifikacje zawodowe
Wykonywanie ciast pszennych, żytnich i mieszanych
Wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast
i kształtowaniem kęsów
Prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa
Wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości
i asortymentu produkcji, transportu, przygotowania surowców,
czynności przed i po wypieku pieczywa
Przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży.