Technikum nr 14
Technik technologii żywności
5 lat
z elementami dietetyki
Zawody klasy/liczba uczniów |
Nr zawodu/kwalifikacje w zawodzie |
Szkoła/ przedmioty w zakresie rozszerzonym |
Przedmioty rekrutacyjne: język polski, matematyka oraz |
1 | 2 | 3 | 4 |
technik technologii żywności z elementami dietetyki I F 29 uczniów |
314403 SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych. |
Technikum nr 14 Matematyka Chemia |
chemia lub biologia, informatyka |
technik technologii żywności
z elementami
dietetyki
Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczenie, fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie
i przekazanie do magazynu, do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu. Istotnym jego zadaniem jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegały zgodnie z obowiązującymi normami wykorzystania przez nich maszyn, surowców, energii, czasu pracy, przestrzegania przepisów BHP oraz przeciwpożarowych oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Dokumentuje również zużycie surowców, dodatków, opakowań, ilości wyprodukowanych wyrobów i określa na ich podstawie normy zużycia materiałów i wydajności, zgodnie
z obowiązującymi normami zakładowymi. Bierze udział w opracowaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych wyrobu, wdraża
je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
kontrolnych placówkach gastronomicznych
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności
mogą być podwyższane
poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych
na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.