Celem konkursu jest popularyzacja wiedzy dotyczącej żywności i zasad prawidłowego żywienia.
Konkurs adresowany jest dla uczniów VII i VIII klasy szkoły podstawowej. Termin imiennego zgłoszenia trzech uczestników oraz ich opiekuna upływa 20 stycznia 2025 roku. Każda ze szkół biorących udział w konkursie może do 20 stycznia 2025 roku przesłać propozycje zadań testowych. Zgłoszone propozycje mogą być wykorzystane przy opracowaniu pytań konkursowych.
Organizator konkursu Ewa Wilczyńska
Tel.(058) 301 – 10 – 20, adres mailowy: e.wilcz@wp.pl
Cele i tematyka konkursu „Wiem, co jem”
Celem konkursu jest przybliżenie podstawowych wiadomości dotyczących żywności oraz zasad prawidłowego odżywiania. Zainteresowanie tą problematyką uczniów jest głównym zadaniem tego przedsięwzięcia.
Konkurs będzie przeprowadzany jako konkurencja drużynowa, gdzie uczestnicy będą mogli wykazać się wiedzą teoretyczną udzielając odpowiedzi na pytania a także umiejętnościami praktycznymi podczas wykonywania zadań.
Zakres tematyczny konkursu obejmuje zarówno wiedzę z zakresu biologii i chemii w szkole podstawowej, jak również tę powszechnie dostępną. Tematyka konkursu obejmuje następujące zagadnienia:
· Podstawowe wiadomości o składnikach występujących w żywności (np. białkach, tłuszczach, cukrach, witaminach i składnikach mineralnych), a w szczególności ich rola w organizmie, występowanie w żywności, skutki niedoboru i nadmiaru.
· Substancje szkodliwe występujące w żywności (np. kwas szczawiowy, cholesterol, kofeina)
· Rozpoznawanie i charakterystyka podstawowych produktów spożywczych np. produkty mleczne, zbożowe, tłuszczowe, owocowo – warzywne, cukiernicze itp.
· Rozpoznawanie i charakterystyka popularnych dodatków do żywności np. przypraw, ziół.
· Zasady racjonalnego odżywiania np. piramida zdrowia.
· Wpływ sposobu odżywiania na występowanie chorób cywilizacyjnych tj. miażdżyca, otyłość, nadciśnienie, osteoporoza, anemia.
· Rozpoznawanie mniej znanych surowców np. owoce egzotyczne, grzyby, warzywa, przyprawy.