XXI Ogólnopolska Olimpiada
Wiedzy o Żywności
14 - 15 marca 2019 r.
W dniach 14-15 marca odbył się w Poznaniu etap centralny XXI Ogólnopolskiej Olimpiady o Żywności.
Z naszej szkoły zakwalifikowały się: Kinga Murawska z klasy IV B oraz Zuzanna Stefańska uczennica klasy III B, które zostały przygotowane przez Panią mgr inż. Elżbietę Długokęcką, a opiekę podczas wyjazdu sprawowała Pani mgr inż. Iwona Waluszyńska.
Pierwszego dnia 45 finalistów z całego kraju przystąpiło do testu, który wyłonił 12 osób do części ustnej odbywającej się 15.03.2019. Nasza Zuzanna zakwalifikowała się do części ustnej i w efekcie została Laureatem III-go stopnia zajmując X miejsce w kraju na blisko 800 uczestników.
Kinga Murawska została finalistką XXI Ogólnopolskiej Olimpiady o Żywności. Obie uzyskały tym samym 100% z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
Podczas tych dni w ramach relaksu odbyła się wycieczka z przewodnikiem po poznańskim Starym Rynku oraz zwiedzanie Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Dzięki uprzejmości Pana dr. inż. Marcina Kidonia pełniącego funkcję kierownika Katedry Ogólnej Technologii Żywności,
zwiedzono Wydział Nauk o Żywności i poznano możliwości studiowania na tym wydziale.
Iwona Waluszyńska